Razem tworzymy Green Crops – miejsce, które pokazuje, że z pasji można wyhodować nie tylko warzywa, ale i model biznesu troszczący się o naszą planetę.
Razem możemy więcej!
Polski przedsiębiorca, laureat prestiżowej nagrody EY Przedsiębiorca Roku (2019). Ma ponad 25 lat doświadczenia w prowadzeniu biznesu. Rodzinne gospodarstwo rolne rozwinął do rozmiarów jednej z największych grup nowoczesnych przedsiębiorstw w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, specjalizujących się w produkcji świeżych, mytych, ciętych, paczkowanych warzyw i gotowych sałatek, a także w logistyce chłodniczej. Jako Prezes Zarządu i CEO Green Holding wyznacza cele strategiczne i kierunki rozwoju Grupy, zatwierdza kluczowe inwestycje, inicjatywy oraz projekty badawcze i technologiczne, w tym – projekty związane ze zrównoważonym rozwojem. Jest inicjatorem działań prospołecznych i charytatywnych i Członkiem Rady Fundacji Ronalda McDonalda.
Posiada wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwami rolnymi. Współtwórca sukcesu Green Crops i członek jej zarządu. Z pasją i zaangażowaniem kroczy ścieżką wytyczoną przez rodzinne tradycje, jednocześnie nadając jej nowoczesny kierunek. Wspólnie z bratem, Arturem Rytlem, rozwija jedną z czołowych grup rolniczych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Nadzoruje kluczowe projekty w zakresie innowacyjnej produkcji świeżych warzyw i logistyki chłodniczej, a także wdraża nowoczesne rozwiązania technologiczne i badawcze, które zapewniają firmie przewagę na rynku. Jego dążenie do zrównoważonego rozwoju oraz wrażliwość na potrzeby lokalnych społeczności przekładają się na działania, które nie tylko umacniają pozycję Green Crops, ale też realnie wpływają na poprawę standardów branży.
Adam, jako doświadczony dyrektor zarządzający z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży rolniczej, posiada głębokie zrozumienie i pasję do produkcji warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał zarówno w Polsce, jak i w Wielkiej Brytanii, co pozwoliło mu na rozwinięcie umiejętności w różnorodnych środowiskach rolniczych. Prywatnie również jest związany z rolnictwem, ponieważ sam prowadzi gospodarstwo rolne. Dzięki temu łączy praktyczne doświadczenie z zarządzaniem na wyższym szczeblu, co przekłada się na efektywne i zrównoważone podejście do produkcji roślinnej. Praca Adama jest jego pasją, co motywuje go do ciągłego poszukiwania nowych, innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie rolnictwa.
Od roku 2012 w Grupie Green Holding, a od roku 2014 w zarządzie Gospodarstw Grupy. Marek kształcił się na kierunkach Finanse i Księgowość w Mercyhurst College, USA i Finanse w Bocconi University, Włochy. W Gospodarstwach Pracuje najwięcej przy projektach strategicznego rozwoju, przy inwestycjach i przy kwestiach nieruchomościowych. Prywatnie fan sportu, kina, motoryzacji i podróży.
Krzysztof jest związany z branżą świeżych warzyw od 18 lat, rozpoczynał swoją karierę od najniższego szczebla. Dzięki niegasnącej ambicji i ciągłemu poszukiwaniu nowych wyzwań, udało mu się awansować, zdobywając bogate doświadczenie. Specjalizuje się w zarządzaniu operacjami, gdzie najbardziej ceni sobie realizację trudnych i nietuzinkowych zadań. To właśnie one stanowią dla niego największy motywator do pracy i rozwoju. Krzysztof bardzo ceni sobie pracę z ludźmi i prowadzenie zespołu, co dostarcza mu dodatkowej energii i satysfakcji. Poza życiem zawodowym Krzysztof najchętniej czas wolny spędza z rodziną, szczególnie z dwoma synami, których obecność jest dla niego nieocenionym źródłem radości i inspiracji.
Od sierpnia 2023 Marcin pełni funkcję Dyrektora Finansowego w Green Crops. Wcześniej pracował dla liderów polskiej branży budowlanej. Z wykształcenia ekonomista z zacięciem do wycieczek poza obszar finansów. Angażuje się w zagadnienia transformacji cyfrowej oraz jakości procesów. Wierzy w transparentność i moc współpracy, stara się działać jako partner dla biznesu wspierając strategie rozwoju oraz efektywną alokacje zasobów. Prywatnie fan przyrody, zrównoważonego rozwoju i dyskusji o przyszłości świata.
Anna jest związana z działem Administracji od 2017 roku, chociaż z wykształcenia jest biologiem. Ukończyła podyplomowe studia z zakresu Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności, licząc na to, że to dział Jakości będzie jej docelowym miejscem pracy. Jednakże, okazało się, że Administracja przyciągnęła ją silniej. W codziennej pracy Anna odpowiada przede wszystkim za prawidłowy obieg dokumentów. Blisko współpracuje z działem Finansowym, często komunikuje się z innymi firmami i instytucjami państwowymi. Sporządza pisma, organizuje wyjazdy służbowe, zaopatruje biuro w potrzebne materiały. Praca jest intensywna, ale jednocześnie bardzo rozwijająca, ponieważ wymaga dużej wszechstronności. W swoim czasie wolnym Anna lubi czytać książki, oglądać filmy, a ostatnio również próbuje uprawiać przydomowy ogródek warzywny.
Przygoda Jacka z firmą rozpoczęła się w 2016 roku od misji optymalizacji procesów, co szybko przerodziło się w pasję do wprowadzania innowacji na każdym kroku. Dzięki głębokiemu zaangażowaniu, Jackowi nie tylko udało się zwiększyć efektywność, ale także podnieść standardy zrównoważonej produkcji. Obecnie Jacek pracuje na stanowisku Dyrektora ds. projektów i zakupów. W ramach swoich codziennych obowiązków, koncentruje się na strategiach zakupowych, które wspierają założenia ekologiczne i ekonomiczne. Negocjacje z dostawcami, poszukiwanie najlepszych możliwości zakupu materiałów, a także zarządzanie projektami, które mają na celu nieustanne udoskonalanie działalności. Poza pracą, życie Jacka kręci się wokół rodziny – jest szczęśliwym mężem i ojcem dwójki dzieci. W poszukiwaniu równowagi między życiem zawodowym a osobistym, ceni sobie chwile spędzone na świeżym powietrzu, szczególnie gdy może połączyć je ze swoim hobby, jakim są jazda na rolkach, wędkowanie i chodzenie po górach. Momenty relaksu są dla niego nie tylko odpoczynkiem, ale również źródłem inspiracji do dalszego działania i wprowadzania pozytywnych zmian w naszym gospodarstwie.
Małgorzata do zespołu Green Crops dołączyła w 2023 roku, ale z branżą warzyw i działem jakości związana jest od początku swojej ścieżki zawodowej – czyli od blisko 15 lat. Pracując w różnych krajach i na różnych stanowiskach, Małgorzata zdobyła bogate doświadczenie, a dzięki pracy z gronem ekspetrów, każdego dnia może uczyć się czegoś nowego. Jako dyrektorka działu bezpieczeństwa produkcji i ochrony środowiska jest odpowiedzialna za zapewnienie najwyższej jakości produkcji warzyw, ochronę środowiska oraz bezpieczeństwo i higienę pracy (BHP) w naszym gospodarstwie. Jej rola koncentruje się nie tylko na nadzorowaniu codziennych operacji związanych z bezpieczeństwem, ale również na wdrażaniu strategii, które wspierają zaangażowanie na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności, ochrony środowiska naturalnego oraz zapewnienie bezpiecznych i zdrowych warunków pracy dla naszego zespołu. Poza pracą, jej życie wypełnia pasja do natury, którą odnajduje poprzez uziemianie, morsowanie, jogę i naturoterapię, uwielbia spacery po lesie i górskich szlakach. Zaangażowanie w zdrowy tryb życia i kontakt z naturą są dla niej nie tylko sposobem na odzyskanie energii, ale stanowią źródło inspiracji w codziennej pracy. Zaangażowanie w praktyki zrównoważonego życia pozwala jej lepiej zrozumieć i promować wartości, które są fundamentem naszej misji w gospodarstwie.
Łukasz to nie tylko ekspert w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, lecz także pasjonat, który z entuzjazmem przekształca każde wyzwanie w nową możliwość. Jego zawodowa podróż to przeskok przez różnorodne środowiska – od dynamicznego świata motoryzacji po złożony przemysł spożywczy. W każdej z tych dziedzin Łukasz łączy swoje umiejętności z kreatywnymi rozwiązaniami, tworząc innowacyjne standardy bezpieczeństwa. W swojej karierze zdobywał bezcenne doświadczenie w renomowanych firmach, angażując się w rozwój nowych standardów. Do zespołu Green Crops dołączył we wrześniu 2023 roku gdzie pełni funkcję Inspektora ds. BHP i nie tylko stawia czoła codziennym wyzwaniom związanym z zapewnieniem najwyższych standardów bezpieczeństwa, ale także buduje kulturę bezpieczeństwa, w której zespół działa w harmonii, a innowacyjne myślenie jest kluczowe. Angażuje się w projekty związane z poprawą bezpieczeństwa pracy, ale również aktywnie wspiera dział rekrutacji i etyki poprzez szkolenia oraz ciągłą edukację pracowników. Po godzinach, Łukasz zanurza się w świecie pełnym emocji i adrenaliny, gdzie łączy pasję do motoryzacji i sportów motorowych. Zafascynowany nowinkami technologicznymi, w wolnych chwilach relaksuje się przy grach wideo i planszowych. Podróże są dla niego niekończącą się przygodą, pozwalającą odkrywać nowe kultury i smaki. Rodzina Łukasza – żona i córka – stanowi oparcie w wirze jego życia zawodowego. Ich wsparcie i miłość to dla niego największe źródło radości i inspiracji, napędzające go do działania i realizacji zarówno zawodowych, jak i osobistych marzeń. Dzięki ich obecności, Łukasz nieustannie dąży do doskonałości, a każdy dzień przynosi nowe motywacje i cele.
Droga zawodowa Marty rozpoczęła się w 2022 roku w Primavedze. Obecnie rozwija się w Green Crops, gdzie specjalizuję się w obsłudze kadrowo-płacowej pracowników organizacji. W swojej obecnej roli kieruje czteroosobowym działem, który skupia się na obszarach kadr oraz płac. Codziennie współpracuje z kadrą zarządzającą, wspierając ją w zrozumieniu i praktycznym stosowaniu prawa pracy. Poza pracą zawodową, pasjonuje się ciągłym poszerzaniem wiedzy z zakresu HR. Wolne chwile stara się wykorzystać na zwiedzanie różnych zakątków Polski, odkrywając uroki naszego kraju. Marta jest zobowiązana do ciągłego rozwoju zarówno w obszarze zawodowym, jak i osobistym, co pozwala jej efektywnie realizować swoje zadania oraz przyczyniać się do rozwoju naszej organizacji.
W firmie Green Crops Agnieszka pracuje od ponad 3 lat, a na stanowisku kierowniczym od marca 2023. Główne obowiązki działu, którym zarządza Agnieszka obejmują kompleksową obsługę procesu na polu – od tworzenia planu produkcji, po skrupulatne rejestrowanie etapów pracy, począwszy od uprawy, poprzez sadzenie, aż do zbioru. Ponadto odpowiada za dokładną ewidencję zużycia towarów z magazynu, takich jak sadzonki, nasiona, środki ochrony roślin i nawozy. Aktywnie monitoruje również zużycie paliwa we wszystkich działach zaangażowanych w produkcję warzyw, wylicza efektywność pracy oraz uzyski ze zbiorów. W czasie wolnym hobbistycznie uprawia pomidory, uwielbia podróże i filmy kryminalne.
Łukasz jest związany z Green Crops od kwietnia 2013 roku. Swoją przygodę w firmie rozpoczął jako operator ciągników rolniczych, a prace te znał od podstaw, pomagając od najmłodszych lat rodzicom w gospodarstwie. Już wtedy wiedział, że to właśnie w rolnictwie chce się kształcić i rozwijać. Z roku na rok doświadczał wielu awansów, najpierw jako zastępca kierownika, później kierownik, a obecnie piastuje stanowisko Dyrektora ds. Agrotechniki. Zespół Łukasza liczy średnio 12 osób. W firmie Green Crops odpowiada za wszystkie procesy związane z agrotechniką i zarządza większością parku maszynowego. Dziś Łukasz może śmiało stwierdzić, że rolnictwo to jego pasja, a praca w tak dużej firmie dostarcza mu wielu wyzwań, jak i wielu satysfakcji. Wolne chwile najchętniej spędza w gronie najbliższych, jest miłośnikiem kina oraz podróży.
Z branżą ogrodniczą związany od zawsze, poprzez edukację, pracę oraz zamiłowanie. Po skończeniu studiów Marcin długo przebywał w Norwegii, gdzie zdobywał doświadczenie zawodowe. Z Green Crops związany od kwietnia 2019. W firmie pracował w różnych obszarach. Obecnie na stanowisku Dyrektora ds. produkcji warzyw. Ponad zawodowe zobowiązania, po pracy Marcin znajduje spokój i relaks, wspólnie z rodziną oddając się pracy w prywatnym ogrodzie. Jest to dla niego sposób nie tylko na odpoczynek, ale i na ciągłe odkrywanie nowych metod zrównoważonej uprawy, które może następnie wdrażać w praktyce zawodowej.
Piotr jest kierownikiem produkcji. W Green Crops pełni kluczową rolę w zapewnieniu, że uprawy otrzymują odpowiednią ilość wody. Odpowiada za zarządzanie zespołem osób odpowiedzialnych za nawodnienie, co pozwala mu przyczyniać się do wysokiej jakości plonów. Piotr dba o to, by metody nawadniania były efektywne i zrównoważone – zgodne z filozofią Green Crops. Na co dzień analizuje dane, dostosowuje systemy nawadniające i zapewnia optymalne działanie całego procesu we współpracy z zespołem.
Poza pracą Piotr jest pasjonatem sportu, w przeszłości aktywnie trenował, a teraz czerpie radość z oglądania sportów walki, które nauczyły go dyscypliny i determinacji, przenosząc te wartości do jego profesjonalnej etyki pracy i zarządzania zespołem. Jest przekonany, że pasja i zaangażowanie są kluczem do sukcesu w każdym aspekcie życia, co stara się przekazywać swoim współpracownikom każdego dnia.
Leszek pracuje w firmie Green Crops od 10 lat. Obecnie pełni funkcję Dyrektora ds. produkcji roślin, będąc odpowiedzialnym za nawożenie i ochronę roślin. Pasją zawodową i prywatną Leszka jest rolnictwo precyzyjne, jak również nowoczesne techniki rolnicze. W pracy wykorzystuje najnowsze i innowacyjne technologie co wpływa na optymalizację i wydajność procesów w produkcji roślin. Poza pracą, Leszek jest miłośnikiem off-roadu i szczęśliwym tatą.
Mieczysław urodził się 70 lat temu w małej wiosce położonej wśród pól i lasów, w domu bez prądu i bieżącej wody. Od najmłodszych lat był przywiązany do ziemi. Wyższe wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Warszawie. Pracę w gospodarstwie pana Edwarda Rytla rozpoczął w 1986 roku, zajmując się pracami związanymi z uprawą warzyw, głównie agrotechniką, ochroną roślin, zbiorami, obsługą i konserwacją maszyn. Po rozpoczęciu współpracy z firmą McDonald’s, wprowadzał wraz z rodziną pana Edwarda wysokie wymagania jakościowe dostarczanych warzyw, które przewyższały ówczesne standardy EUREPGAP (obecnie GLOBALGAP). Ciekawostką było wprowadzenie toalet na polu, co w tamtym czasie było rzadkością. Mieczysław aktywnie uczestniczył w rozwoju i powiększaniu gospodarstwa, konstruował i modernizował maszyny, które trafiały do gospodarstwa. Od kilkunastu lat specjalizuje się w ochronie roślin, pod jego okiem wielu pracowników zdobywało doświadczenie w tej odpowiedzialnej pracy.
Mieczysław jest pracowity, sumienny, uczciwy i obowiązkowy. Nie poddaje się trudnościom, które tylko dodają mu energii do dalszej pracy. Jest optymistą, który stabilnie zachowuje równowagę, bez względu na napotykane problemy. Lubi pracować z innymi, nie narzucając swoich poglądów, lecz prezentując własne stanowisko. Nieustannie się dokształca, by jak najlepiej wykonywać powierzone mu zadania.
W wolnych chwilach Mieczysław czyta książki i czasopisma, układa puzzle, które pomagają mu w odstresowaniu i utrzymaniu umysłu w dobrej kondycji. Choć nie uprawia sportu, lubi przebywać na świeżym powietrzu i dbać o swoje zdrowie. Jest również pasjonatem motoryzacji, interesuje się piłką nożną, snookerem oraz duchowością i ezoteryką.
Mieczysław ma rodzinę – żonę, dwie córki i czworo wnucząt, i czerpie z niej pełnię szczęścia i spełnienia.
Robert z wykształcenia i zamiłowania jest ogrodnikiem. Pasja do pracy z roślinami od samego początku wyznaczyła przebieg jego ścieżki zawodowej. Po zakończeniu studiów przez wiele lat pracował jako pracownik naukowy w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, zajmując się ochroną warzyw, biologią szkodników, opracowaniem metodyk integrowanej ochrony upraw. Ten etap pracy udało mu się zakończyć uzyskaniem stopnia doktora nauk ogrodniczych. W roku 2018 Robert postanowił połączyć wiedzę teoretyczną z praktyką, dołączając do zespołu Green Crops jako ekspert z zakresu ochrony upraw. Pełniąc funkcję Kierownika do spraw jakości Agro odpowiada za bezpieczeństwo i jakość prowadzonych upraw. Współpracując z firmami działającymi na rynku ochrony roślin stara się wyszukiwać i wprowadzać do produkcji najnowsze rozwiązania zwiększające skuteczność metod ochrony, a co za tym idzie jakość produkowanych warzyw i bezpieczeństwo konsumentów. Wdrażając założenia metod integrowanych dba też o bioróżnorodność i wzrost bezpieczeństwa otaczającej nas przyrody.
W czasie wolnym pozostaje w kręgu pasji przyrodniczych, projektując i wspomagając znajomych w prowadzeniu ogrodów, włócząc się po górskich szlakach czy eksplorując regionalne karczmy w poszukiwaniu smaków nieoczywistych.
Vasyl w firmie Green Crops pracuje od 2016 roku. W ciągu ostatnich ośmiu lat, rozpoczynając swoja prace jako zwykły pracownik fizyczny, awansował po ścieżce kariery na stanowisko Brygadzisty, następnie na Kierownika, a ostatecznie na Dyrektora działu produkcji. Dzięki zdobytemu doświadczeniu i zaangażowaniu, główne odpowiedzialności Vasyla w okresie sezonowym obejmują zarządzanie dużą kadrą pracowników oraz zapewnienie skutecznej realizacji zamówień klientów. W tej roli musi nie tylko nadzorować proces produkcyjny, ale również koordynować działania zespołu w celu zapewnienia efektywności i terminowości dostaw. Vasyl cieszy się, że może wykonywać tę pracę, ponieważ każde zadanie i wyzwanie przyjmuje z zapałem i przyjemnością. W wolnym czasie najwięcej uwagi poświęcam rodzinie i bliskimi, poza tym lubi grać w piłkę nożną. Sport pomaga mu w utrzymaniu aktywnego trybu życia i zapewnia relaksującą rozrywkę.
Jako Kierownik ds. produkcji Sławomir pełni kluczową rolę w zapewnieniu zrównoważonej produkcji i efektywnego zbioru. Wieloletnie doświadczenie w branży pomaga mu w umiejętnym i skutecznym zarządzaniu procesami produkcyjnymi i logistycznymi w sektorze rolniczym. Praca Sławomira koncentruje się na zarządzaniu całym procesem od realizacji zamówień po nadzór nad zespołami zbierającymi, aby zapewnić, że produkty są najwyższej jakości i dostarczane na czas. Prywatnie interesuje się przyrodą, motoryzacją, sportem, muzyką. Jego zainteresowania pozwalają mu znaleźć równowagę między życiem zawodowym a osobistym.
Przygoda Piotra z Green Crops rozpoczęła się w 2013 roku. Zaczynał od pracownika fizycznego na zbiorze brokuła. Następnie pracował jako traktorzysta. Dzięki doskonaleniu swoich umiejętności został młodszym specjalistą do spraw agrotechniki. W 2023 roku poprzez zaangażowanie i ciężką pracę uzyskał awans na stanowisko Kierownika ds. produkcji warzyw. Zajmuje się obszarem baby leaves. Poza pracą interesuje się motoryzacją, II Wojną Światową, rolnictwem.
Martyna specjalizuje się w rekrutacji, znajdując i zatrudniając zarówno pracowników sezonowych, jak i stałych. Jej obowiązki obejmują analizę potrzeb kadrowych, tworzenie ogłoszeń o pracy, selekcję kandydatów, przeprowadzanie rozmów kwalifikacyjnych, negocjacje zatrudnieniowe oraz onboarding nowych pracowników. Organizuje staże i praktyki zawodowe, które służą nawiązaniu relacji z potencjalnymi kandydatami na przyszłych pracowników i raportuje zrealizowane zapotrzebowanie kadrowe.
Martyna dba także o to, aby pracownicy sezonowi mieli zapewnione odpowiednie warunki zakwaterowania oraz inne udogodnienia i aktywności, które ułatwiają im efektywną pracę. Jest dostępna do kontaktu bezpośredniego, gotowa odpowiedzieć na wszelkie pytania i zapewnić niezbędną pomoc w procesie aplikacji. Martyna stara się, aby każdy mógł znaleźć miejsce w organizacji, które najlepiej odpowiada jego umiejętnościom i oczekiwaniom.
Przemysław od najmłodszych lat interesował się motoryzacją i techniką. Ukończył studia magisterskie na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn na Politechnice Warszawskiej. Początkiem jego drogi zawodowej był przemysł ciężki. Pracę w firmie rozpoczął jesienią 2020 roku na stanowisku Kierownika ds. Technicznych. W Green Crops, wraz z 14 osobowym zespołem zapewnia ciągłość pracy maszyn i ciągników rolniczych. Ponadto jest odpowiedzialny za przygotowanie rocznych planów napraw i konserwacji. Zajmuje się również modyfikacjami maszyn, dopasowując je do naszych potrzeb. W pracy stawia na profesjonalizm i dobre relacje w zespole. Zgrany zespół = przyjemna praca. Prywatnie lubi podróżować, obejrzeć dobry film, sporo czasu poświęca również majsterkowaniu.
W firmie Green Crops Ewelina pracuje od lipca 2021 roku, z wykształcenia jest ogrodnikiem. W ramach obowiązków skupia się głównie na ocenie i doborze odpowiednich odmian we wszystkich produkowanych warzywach. Rola Eweliny obejmuje także aktywny udział w procesie rozwoju nowych produktów. Pasjonuje się zielarstwem i wpływem roślin na organizm i zdrowie człowieka. Poza pracą zawodową, znajduje radość w hodowaniu kwiatów domowych, które stanowią dla niej nie tylko estetyczną ozdobę mieszkania, ale również wyraz miłości do natury.