Mieczysław urodził się 70 lat temu w małej wiosce położonej wśród pól i lasów, w domu bez prądu i bieżącej wody. Od najmłodszych lat był przywiązany do ziemi. Wyższe wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Warszawie. Pracę w gospodarstwie pana Edwarda Rytla rozpoczął w 1986 roku, zajmując się pracami związanymi z uprawą warzyw, głównie agrotechniką, ochroną roślin, zbiorami, obsługą i konserwacją maszyn. Po rozpoczęciu współpracy z firmą McDonald’s, wprowadzał wraz z rodziną pana Edwarda wysokie wymagania jakościowe dostarczanych warzyw, które przewyższały ówczesne standardy EUREPGAP (obecnie GLOBALGAP). Ciekawostką było wprowadzenie toalet na polu, co w tamtym czasie było rzadkością. Mieczysław aktywnie uczestniczył w rozwoju i powiększaniu gospodarstwa, konstruował i modernizował maszyny, które trafiały do gospodarstwa. Od kilkunastu lat specjalizuje się w ochronie roślin, pod jego okiem wielu pracowników zdobywało doświadczenie w tej odpowiedzialnej pracy.
Mieczysław jest pracowity, sumienny, uczciwy i obowiązkowy. Nie poddaje się trudnościom, które tylko dodają mu energii do dalszej pracy. Jest optymistą, który stabilnie zachowuje równowagę, bez względu na napotykane problemy. Lubi pracować z innymi, nie narzucając swoich poglądów, lecz prezentując własne stanowisko. Nieustannie się dokształca, by jak najlepiej wykonywać powierzone mu zadania.
W wolnych chwilach Mieczysław czyta książki i czasopisma, układa puzzle, które pomagają mu w odstresowaniu i utrzymaniu umysłu w dobrej kondycji. Choć nie uprawia sportu, lubi przebywać na świeżym powietrzu i dbać o swoje zdrowie. Jest również pasjonatem motoryzacji, interesuje się piłką nożną, snookerem oraz duchowością i ezoteryką.
Mieczysław ma rodzinę – żonę, dwie córki i czworo wnucząt, i czerpie z niej pełnię szczęścia i spełnienia.